Thema: kinderen met zorgtaken

Groeit jouw kind op met een langdurig ziek, verslaafd, lichamelijk of geestelijk beperkt familielid, thuis of in de directe omgeving? Dan heeft hij of zij vaak extra zorgtaken. Eén op de vier kinderen in Nederland heeft hiermee te maken. Deze kinderen noemen we jonge mantelzorgers.

 

Het kan fijn zijn voor je kind om iets voor anderen te betekenen. Maar soms kan het ook belastend zijn als je kind veel extra moet helpen in het huishouden of bij de verzorging en moet meedenken over volwassen zaken. Het krijgt niet de kans om zich te ontwikkelen als leeftijdsgenootjes.

 

Er is misschien minder tijd voor school, sport en spelen met vriendjes. Ook kan het kind zich te verantwoordelijk voelen. Of het krijgt last van lichamelijke klachten door de spanning of overbelasting.

Opvoedinformatie

Op deze website vind je in onder het tabblad Ouderschap informatie over kinderen met zorgtaken en wat je kunt doen om hen te ondersteunen. Ook kun je er informatie vinden over ouders met zorgtaken.

Informatie voor jongeren

Op Hoezitdat.info (de jongerenwebsite van het Centrum voor Jeugd- en Gezin) staan tips voor jonge mantelzorgers. Jongeren kunnen op deze website ook ervaringen uitwisselen via het forum of contact opnemen via de vraagbaak.

Jongeren in de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Gouda en Waddinxveen vinden op 2BeCool.nl allerlei informatie voor en over jonge mantelzorgers.

Inloophuis Scarabee is een inloophuis waar mensen uit Leiden en omgeving die met kanker in aanraking komen elkaar kunnen ontmoeten. Patiënten, ex-patiënten, hun partner, kinderen, familieleden en goede vrienden zijn welkom voor een praatje, contact, rust, informatie of een activiteit.

Ik Zorg Voor is een platform voor jonge mantelzorgers in de gemeenten Leiden, Leiderdorp, Zoeterwoude en Oegstgeest. 

Hulp inschakelen

Het is handig om samen met je kind op een rijtje te zetten wat het allemaal extra doet. Misschien is er iemand in je omgeving (familie, vrienden buren) die zo nu en dan iets zou kunnen doen of overnemen. Je kunt ook op zoek gaan naar (professionele) ondersteuning in de thuissituatie bijvoorbeeld via een thuiszorgorganisatie.

 

Daarnaast kun je bij ons terecht. Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) kan je kind helpen om een gezonde balans te vinden tussen zorgen voor anderen en zorgen voor zichzelf.

 

Filmpje: uit het oog

Het is niet altijd gemakkelijk om je hoofd erbij te houden op school, als je thuis zoveel doet. In dit filmpje roepen kinderen op hier aandacht voor te hebben.

 

 

Filmpje: Hoezo jonge mantelzorger?

In dit filmpje vertelt Mark Stuut hoe het is om jonge mantelzorger te zijn.

 

 

Cursussen en activiteiten

  • Kinderen van ouders met psychische problemen en kinderen van verslaafde ouders, vaak afgekort tot KOPP, merken veel van de problemen van hun ouders. In de Doe-Praat Groep leren zij wat de ziekte van hun ouder inhoudt, en hoe zij er mee om kunnen g...
    lees meer
  • Kinderen van ouders met psychische problemen en/of verslavingsproblemen, vaak afgekort tot KOPP, merken veel van de problemen van hun ouders. In de Gespreksgroep leren zij wat de ziekte van hun ouder inhoudt, en hoe zij er mee om kunnen gaan.
    lees meer
  • Kinderen van ouders met psychische problemen en/of verslavingsproblemen, vaak afgekort tot KOPP, merken veel van de problemen van hun ouders. In de Jongvolwassenengroep leren zij wat de ziekte van hun ouder inhoudt en hoe zij er mee om kunnen gaan.
    lees meer

Bel: 088 - 254 23 84

Spreekuurlocaties:

CJG Katwijk

Schimmelpenninckstr. 10
2221 EP Katwijk ZH
 

CJG Rijnsburg

Burg. Koomansplein 1

2231 DA Rijnsburg